Het grootste rijksmonument van Zwolle
Een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. De kerk bevat twee uitzonderlijke interieurstukken: de imposante preekstoel en het grandioze Schnitgerorgel.

Wat is er te doen?

Ontdek de geheimen van Academiehuis Grote Kerk door bijvoorbeeld een audiotour of een spannende game voor de jonge bezoekers.

Snuffelen in een groot aanbod aan boeken in alle mogelijke genres, zoals literatuur, kunstboeken en thrillers.

Het orgel wordt wel de koning onder de instrumenten genoemd. De muziek raakt je en het formaat van het orgel spreekt tot de verbeelding.

Ook voor de jonge bezoeker is het Academiehuis een plek van verbinding, verrijking en verwondering.
Door de jaren heen
Een plek om te leren en te innoveren. Om te luisteren en te kijken. Om te ontdekken, te verwonderen en jezelf te verrijken. 
Het Academiehuis biedt plaats aan vernieuwing en verinnerlijking. Voor jong en oud.
Het Academiehuis verbindt, verrijkt en verwondert...
Het Academiehuis verbindt historie met toekomst door een platform te bieden voor cross overs tussen partners, thema’s en uitingsvormen en zo waardevolle partnerschappen te realiseren rondde thema’s het woord, muziek en kunst met erkenning en respect voor de historie en monumentale waarde van het gebouw door juist die verhalen van lang geleden te laten vertalen en vertellen in het heden, met gebruik van creative technology en eigentijdse technieken.
‍Het Academiehuis verrijkt het creatief en cultureel aanbod in Zwolle vanuit de pijlers woord, kunst en muziek: door een extra en bijzonder podium te bieden voor de creatieve en culturele partners in de stad de mogelijkheden van het Schnitgerorgel en de akoestische waarde van de ruimte optimaal te benutten door educatie en wetenschap een huis te bieden vanuit de inspiratie die de actualiteit initieert, en zo betekenis toe te voegen aan de identiteit van de stad en thema’s uit te werken die ook verrijking brengen op persoonlijk niveau.
‍Het Academiehuis verwondert met ernst en experiment door creativiteit te stimuleren bij elke ervaring en zo mee te werken aan een avontuurlijk imago en culturele positionering van de stad, initiatief te nemen, te experimenteren en vooral gewoon te doen.
Van Kerk naar Academiehuis
De Grote of St. Michaëlskerk is Academiehuis geworden en pakt de draad op van haar geschiedenis, terwijl zij zich vernieuwt.
Het gebouw is, als grootste overdekte plein van Zwolle, voor iedereen toegankelijk; voor de bewoners van de stad en bezoekers vanuit de regio en verder. Het huis spiegelt zich aan de Academia zoals Plato die, 380 jaar voor Christus, in Athene heeft opgericht als ontmoetingsplaats voor de vrije burger, waar dialogen plaatsvonden rond actuele thema’s en wetenschap werd bedreven. Plato ging daarbij uit van drie pijlers: het woord, de kunst en de muziek. Precies deze drie zijn voor het Academiehuis van belang voor identiteit, visie en de daarvan afgeleide organisatiestructuur.