Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
1 april - 25 juni 2023
In het Academiehuis is een energiebaan aanwezig. Deze baan loopt over de lengteas van de kerk en loopt door in het Hoogkoor van het Academiehuis. Deze baan is ooit de reden geweest om in Zwolle een ruimte van bezinning, religie en ontmoeting op deze plaats te bouwen. Deze energiebaan is opgenomen in de installatie en speelt een wezenlijke rol in het ervaren van het werk.
⭐️ Uitgelicht
Event
Woensdag 7 juni 2023
Op 7 juni 2023 wordt in Zwolle De Langste Tafel van Zwolle voor Oude en Nieuwe Zwollenaren georganiseerd. Na het succes van de vorige editie, smaakte het naar meer: een tweede editie. In de prachtige ruimte van Academiehuis Grote Kerk zullen 150 gasten genieten van een gezamenlijke maaltijd met gerechten van verschillende culturen. Het evenement staat in het teken van verbinding, gastvrijheid en samen delen.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 11 juni 2023
Iedere zondag tussen half twee en drie uur vinden deze concerten plaats in Academiehuis Grote Kerk, waar u ieder moment gratis kan binnenlopen om te genieten van klassiek talent uit omgeving Zwolle. Deze week klinkt Akoya. Van ervaren ensembles tot conservatorium studenten, de muzikanten die deze zondagmiddagen voor u gaan vullen zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een fijne afwisseling. 
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 13 juni 2023
In 2023 bestaat het Hanzeverbond 800 jaar. Het Nederlands Bach Consort brengt de geschiedenis tot leven met een fictief dagboek van een Hanze koopman, gespeeld door Alfred van den Heuvel. Oude en hedendaagse muziek verbinden het verleden met het heden. De unieke Hanze-composities van Tenor én componist William Knight vormen de rode draad van het concert.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 14 juni 2023
Is het Los Angeles van nu, de wereld van Blade Runner, ons voorland? Hoe kunnen we ontsnappen aan een dystopische toekomst? Wat vraagt het om bewustzijn te ontwikkelen? De pandemie te gaan beschouwen als een radicaal keerpunt? Op basis van zijn ervaringen in Los Angeles in de afgelopen drie jaar zal Jeroen Lutters een eerste aanzet geven tot het gesprek om na te denken over de pandemie als mogelijk keerpunt.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 17 juni 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Jacob Schenk. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Ontdek de verborgen schatten van het Academiehuis. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. De audiotour neemt je in 30 minuten mee door de verhalen die schuil gaan achter een onopvallende wasbak, het grote koorhek en de enorme preekstoel. Vraag naar de audiotour van Het Grootste Museum van Nederland aan de balie in het Academiehuis.
11:00-17:00
€ 3,-
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Event
23 juni 2023 - 1 juli 2024
De Hanze, een machtig netwerk van steden dat de stad Zwolle voorgoed veranderde. Hoe? Daar kom je achter tijdens het Hanzejaar. Maak een bijzondere tijdreis dwars door de stad, waarbij je achter deuren mag kijken die normaal gesloten blijven en ontdek hoe ook nu onze Hanzestad bruist van de activiteiten!
10:00-17:00
€ 12,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 24 juni 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Marijn de Jong. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 25 juni 2023
Iedere zondag tussen half twee en drie uur vinden deze concerten plaats in Academiehuis Grote Kerk, waar u ieder moment gratis kan binnenlopen om te genieten van klassiek talent uit omgeving Zwolle. Deze week klinkt Wouter Hoeksema. Van ervaren ensembles tot conservatorium studenten, de muzikanten die deze zondagmiddagen voor u gaan vullen zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een fijne afwisseling. 
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 1 juli 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Bert Gelderman. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 8 juli 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Martin van Heerde en jong zangtalent Tristan. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 9 juli 2023
Iedere zondag tussen half twee en drie uur vinden deze concerten plaats in Academiehuis Grote Kerk, waar u ieder moment gratis kan binnenlopen om te genieten van klassiek talent uit omgeving Zwolle. Deze week klinkt Duo Ventier. Van ervaren ensembles tot conservatorium studenten, de muzikanten die deze zondagmiddagen voor u gaan vullen zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een fijne afwisseling. 
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 15 juli 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Albért Driessen. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 29 juli 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Robert van Deelen. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 5 augustus 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Gerrit Hoving. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 12 augustus 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Bert Gelderman. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 19 augustus 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Luuk Schuurman. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 26 augustus 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Matthijs Schuurman. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 2 september 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Minne Veldman. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 13 september 2023
Een lezing door Dr. Jeroen van den Eijnde in samenwerking met NoUniversity. Save the date – meer informatie volgt.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 11 oktober 2023
Een lezing door Dr. John Johnston in samenwerking met NoUniversity. Save the date – meer informatie volgt.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 27 oktober 2023
Drammen, knorren, zachtjes zieltogen of hartverscheurend janken: pijn laat zich op oneindig veel manieren uiten. Voeg muziek toe aan die mix en je krijgt een verbluffende waaier aan liederen die tussen klacht, spijt en hoop zoeken naar lichtpuntjes in de duisternis. Maarten Engeltjes en PRJCT Amsterdam tekenen voor Dieterich Buxtehude, Philipp Heinrich Erlebach en Johann Sebastian Bach.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Donderdag 23 november 2023
Songs of Farewell. De Engelse koortraditie in volle glorie. Met het Requiem van Howells en Songs of Farewell van Hubert Parry brengt het Nederlands Kamerkoor twee van de populairste Engelse koorwerken bijeen in een avondvullend programma. De populariteit van beide stukken ligt zowel in de toegankelijkheid als de schoonheid ervan.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Vrijdag 1 december 2023
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 20 januari 2024
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 7 februari 2024
De overweldigende indrukken van zijn Italiëreis zou de Haagse Johannes Stalpart van der Wiele nooit meer van zich afschudden. Terug in Nederland koestert hij zijn meest dierbare souvenir: zes madrigalenbundels met werk van onder meer Palestrina, Lassus en Monteverdi. Postuum verschijnen zijn eigen, Nederlandstalige versies van deze polyfone pareltjes. Met vijf stemmen en vier instrumenten redt Camerata Trajectina deze sensationele barokke vondst van de vergetelheid.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 2 maart 2024
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zondag 24 maart 2024
De Johannes-Passion met Bach-kenner ten top Jos van Veldhoven. Zelden is Bach zo bevlogen geweest als bij het componeren van de Johannes-Passion. 39 jaar oud was hij, in de kracht van zijn leven en net een jaar kerkmusicus in Leipzig. Met deze passie bracht hij de kerkmuziek in de stad op een nieuw en ongekend hoog niveau.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 25 mei 2024
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 5 juni 2024
Een muzikaal gesprek tussen de jongste Nederlandse Muziekprijs-laureaat ooit en de koningin van de barokviool: dat belooft synergie ten top! De blokfluit van Lucie Horsch en de viool van Rachel Podger vinden elkaar hier in een estafettespel op barokke noten en tijdloze volksmelodieën. Van Bach en Telemann tot de deuntjes uit John Playfords handboek The English Dancing Master: ernst en luim gaan in dit programma hand in hand.