Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
1 september - 15 oktober 2023
Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun 'sense of place', hun gevoel bij hun stad. Een veelzijdige tentoonstelling, te bezoeken in het Academiehuis tijdens het Hanzejaar 2023 maar ook blijvend als virtuele kunstroute.
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Achter een aantal markante personen die in de grote kerk begraven liggen, gaat een bijzonder verhaal schuil. Laat je meeslepen door de indrukwekkende verhalen.
11:00-17:00
€ 2,50
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Ontdek de verborgen schatten van het Academiehuis. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. De audiotour neemt je in 30 minuten mee door de verhalen die schuil gaan achter een onopvallende wasbak, het grote koorhek en de enorme preekstoel. Vraag naar de audiotour van Het Grootste Museum van Nederland aan de balie in het Academiehuis.
11:00-17:00
€ 3,-
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Concert
Donderdag 5 oktober 2023
Bachs orgelwerken zijn het uitgangspunt voor Bach Inspiriert. Johann Sebastian Bach was een ongeëvenaard meester van het orgel. Er wordt gezegd dat hij met zijn voeten net zo virtuoos speelde als met zijn handen. Niet zo wonderlijk dus dat hij zulke inventieve en wonderschone stukken schreef voor ‘de Koningin der Instrumenten’. Vaak hergebruikte Bach eigen stukken en composities van anderen waardoor prachtige nieuwe werken ontstonden. Holland Baroque bouwt hierop voort.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 7 oktober 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Niels Adema. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Event
Dinsdag 10 oktober 2023
Kom onder genot van popcorn de prijswinnende en spectaculaire Virtual Reality film Genesis kijken in De Nederlandse pop-up VR Bioscoop en laat je onderdompelen door actie, emotie en avontuur.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Dinsdag 10 oktober 2023
Op deze dinsdagavond 10 oktober 2023 vindt er een inspirerend evenement plaats in het oudste monument van onze stad, het prachtige Academiehuis. Deze avond staat volledig in het teken van het belangrijke onderwerp van “innerlijke ontwikkeling en duurzame ontwikkelingsdoelen” met een bijzondere gastspreker: de beroemde fotograaf Jimmy Nelson
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 11 oktober 2023
Dr. John Johnston is een artisteducator onderzoeker en activist die pleit voor maatschappelijke verandering door de verstrengeling van kunst en internationale zaken in wat hij omschrijft als 'creatieve diplomatie'.
⭐️ Uitgelicht
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 14 oktober 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week een feestelijke editie in het kader van 24 uur Hanze. Deze zaterdag spelen (onder begeleiding van Bert Gelderman) Luc Budding, 12 jaar en Lennart van der Ham, 13 jaar. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 14 oktober 2023
Laat je onderdompelen in ambient-sferen op het dak van het Academiehuis. Geniet tijdens de zonsondergang van de meest uiteenlopende parels, gecombineerd met exclusief live materiaal.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 15 oktober 2023
Rek en Strek tijdens zonsopgang met een prachtig uitzicht over de stad onder het genot van een (0%-)biertje en kom helemaal tot jezelf met deze bijzondere bier-yogales.
⭐️ Uitgelicht
Event
Zondag 15 oktober 2023
Geniet van een vers ontbijtje onder de 600 jaar oude gewelven van het Academiehuis, onder het genot van live muziek. Een afsluiting van de Nacht en een goed begin voor de Ochtendmensen. Let op: aanmelden verplicht.
⭐️ Uitgelicht
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 21 oktober 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Michaël Verniers. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Event
Donderdag 24 oktober 2023
Dit Hanzejaar 2023, 340 jaar na het instorten van de toren, krijgen alle inwoners van Zwolle en daarbuiten 100 dagen de tijd om hun idee in te leveren voor een nieuwe ‘toren’. In het kader van deze ideeënwedstrijd inspireren we je tijdens 1 van onze 3 torenfestivals. Als eerste die voor Architectuur en Bouwkunst.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
27 oktober - 8 januari 2024
Een groot, veelarmig sculptuur van een toiletjuffrouw prijkt in het Hoogkoor. Eromheen zijn toilethokjes gebouwd, en om haar heen liggen bergen goud. Dit kunstwerk 'Gierigheid' van de 7 Zonden is te bewonderen in het Academiehuis met als kern de vraag: Wanneer verandert noodzaak in gierigheid?
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 27 oktober 2023
Drammen, knorren, zachtjes zieltogen of hartverscheurend janken: pijn laat zich op oneindig veel manieren uiten. Voeg muziek toe aan die mix en je krijgt een verbluffende waaier aan liederen die tussen klacht, spijt en hoop zoeken naar lichtpuntjes in de duisternis. Maarten Engeltjes en PRJCT Amsterdam tekenen voor Dieterich Buxtehude, Philipp Heinrich Erlebach en Johann Sebastian Bach.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 28 oktober 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Harry Hamer. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.‍
⭐️ Uitgelicht
Concert
Donderdag 2 november 2023
We herdenken hen die geliefd waren en gemist worden met de prachtigste muziek van Bach, Pärt en Tavener, met de gelegenheid een kaars te branden.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 3 november 2022
Ken je dat moment: op de terugweg van vakantie uit een warmer land, je kin op je hand, turend uit het raam terwijl de zon zich oranjerood door een summier aantal wolken en buigende graanvelden laat zien? Het moment dat je de hoofdrol speelt in een arthouse-film en je begeeft in de zwijgzame scène tussen twee belangrijke momenten in? Dát moment. Dat zet Daniël Tomàs om in muziek.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 4 november 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Henk Ophoff. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.‍
⭐️ Uitgelicht
Event
Vrijdag 10 november 2023
Boogie in een verlichte, adembenemende omgeving. Een uniek evenement dat je niet wilt missen! 90s Silent Disco in Academiehuis Grote Kerk, Zwolle!
19:30 uur
v.a. € 34,05
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 15 november 2023
LET OP: Wegens ziekte is deze lezing geannuleerd. A Free International University: The currency of artists instituting educational practices from Joseph Beuys in Northern Ireland to Documenta in 2022. Een lezing door Prof. Dr. Christa-Maria Lerm Hayes in samenwerking met NoUniversity.
⭐️ Uitgelicht
Event
Donderdag 16 november 2023
In deze Celelezing zal Prof. Hekkert ingaan op de typische dynamiek van grote transities waar onze maatschappij door heen gaat en de rol die crises hier in spelen. Ook zal hij ingaan op de vraag of het verstandige is om deze grootschalige veranderingen te sturen vanuit een crisisperspectief.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 18 november 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Gijs van Schoonhoven. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.‍
⭐️ Uitgelicht
Event
Woensdag 22 november 2023
Op 22 november kan er de hele dag gestemd worden bij Academiehuis Grote Kerk Zwolle.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Donderdag 23 november 2023
Songs of Farewell. De Engelse koortraditie in volle glorie. Met het Requiem van Howells en Songs of Farewell van Hubert Parry brengt het Nederlands Kamerkoor twee van de populairste Engelse koorwerken bijeen in een avondvullend programma. De populariteit van beide stukken ligt zowel in de toegankelijkheid als de schoonheid ervan.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Donderdag 30 november 2023
In 2023 bestaat CZOV De Nieuwe Ster 95 jaar. De vereniging viert dit met een prachtig jubileumconcert: “Messiah” van G.F. Händel. CZOV De Nieuwe Ster staat onder leiding van Sander van den Houten. Het oratorium “Messiah” is één van Händels muzikale meesterwerken en is een van de bekendste en geliefdste klassieke koorwerken. De Messiah vertelt het levensverhaal van Jezus Messias. Een verhaal vol passie, vuur en goddelijke opoffering. Het werk bestaat uit drie delen en is gebaseerd op teksten uit de bijbel: de geboorte, kruisiging en opstanding van Christus. George Frederic Händel componeerde dit oratorium in 1741 voor koor, orkest en solisten.
19:30 uur
v.a. € 33,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Vrijdag 1 december 2023
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 2 december 2023
Iedere zaterdag om 16:00 uur wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Dick Koomans, met een speciaal Sinterklaas-programma. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.‍
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 8 december 2023
Het Weihnachtsoratorium, Bachs oratorium voor de kersttijd, neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes- en Matthäus-Passion. Het werk is van dezelfde hoge kwaliteit en intensiteit als de beide passies.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Vrijdag 15 december 2023
Wishful Singing voegt deze kerst de intrigerende klank van harpiste Lavinia Meijer bij hun loepzuivere stemmen. Samen vertellen zij het aangrijpende verhaal van het meisje met de zwavelstokjes in The Little Match Girl Passion van David Lang. Daarnaast voeren ze ook Benjamin Brittens beroemde A Ceremony of Carols uit: gloedvolle Christmas close harmony.
20:00 uur
v.a. € 25,00
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 17 december 2023
Terwijl de temperaturen dalen en de vorst zijn intrede doet, brengt Olga Vocal Ensemble een hartverwarmend programma met de serene klanken die zo goed bij deze tijd van het jaar passen. De mannen zingen traditionele Kerstliederen uit o.a. IJsland, Rusland, Duitsland en Spanje maar brengen ook bekende Engelstalige Carols zoals de klassieker “It came upon the midnight clear”. Met “Go tell it on the mountain” wagen de heren zich zelfs voor het eerst aan gospel! Extra bijzonder in dit concert is het lied “Adventide”, speciaal voor Olga gecomponeerd door ensemble-lid Philip Barkhudarov.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 19 december 2023
Beleef het wereldberoemde Messiah van Händel in het Academiehuis Zwolle. Bij de première van Händels Messiah op 13 april 1742 in The Great Music Hall in Dublin stonden hoogwaardigheidsbekleders, inclusief de Koning geïmponeerd op bij het 'Halleluja' om hulde te brengen aan deze machtige compositie. De musici bespelen authentieke strijkinstrumenten en worden aangevuld met natuurtrompet en pauken. Händels Messiah is in de kerstperiode het meest gewaardeerde oratorium. Geniet in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van de unieke sfeer die Händels Messiah zo typeert.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 19 december 2023
Beleef in het schitterende Academiehuis een ultiem concert met kerstklassiekers van wereldberoemde componisten. In de hoofdrol pianist Jan Vayne en het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 20 januari 2024
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 7 februari 2024
De overweldigende indrukken van zijn Italiëreis zou de Haagse Johannes Stalpart van der Wiele nooit meer van zich afschudden. Terug in Nederland koestert hij zijn meest dierbare souvenir: zes madrigalenbundels met werk van onder meer Palestrina, Lassus en Monteverdi. Postuum verschijnen zijn eigen, Nederlandstalige versies van deze polyfone pareltjes. Met vijf stemmen en vier instrumenten redt Camerata Trajectina deze sensationele barokke vondst van de vergetelheid.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Vrijdag 1 maart 2024
De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd bij het Nederlandse publiek. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zijn specialisten in het uitvoeren van deze compositie. De musici in het orkest bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en zij behoren tot de top uit Europese barokorkesten. De zangers worden geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Samen zijn deze musici als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 2 maart 2024
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zondag 24 maart 2024
De Johannes-Passion met Bach-kenner ten top Jos van Veldhoven. Zelden is Bach zo bevlogen geweest als bij het componeren van de Johannes-Passion. 39 jaar oud was hij, in de kracht van zijn leven en net een jaar kerkmusicus in Leipzig. Met deze passie bracht hij de kerkmuziek in de stad op een nieuw en ongekend hoog niveau.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Vrijdag 24 mei 2024
The Bach Orchestra of the Netherlands voert Vivaldi’s beroemde Vier Jaargetijden uit met als solist de Spaanse vioolvirtuoos Enrique Gómez-Cabrero Fernández.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 25 mei 2024
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 5 juni 2024
Een muzikaal gesprek tussen de jongste Nederlandse Muziekprijs-laureaat ooit en de koningin van de barokviool: dat belooft synergie ten top! De blokfluit van Lucie Horsch en de viool van Rachel Podger vinden elkaar hier in een estafettespel op barokke noten en tijdloze volksmelodieën. Van Bach en Telemann tot de deuntjes uit John Playfords handboek The English Dancing Master: ernst en luim gaan in dit programma hand in hand.