Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Ontdek de verborgen schatten van het Academiehuis. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. De audiotour neemt je in 30 minuten mee door de verhalen die schuil gaan achter een onopvallende wasbak, het grote koorhek en de enorme preekstoel. Vraag naar de audiotour van Het Grootste Museum van Nederland aan de balie in het Academiehuis.
11:00-17:00
€ 3,-
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Expositie
7 mei - 12 juni 2022
Zaterdag 7 mei opent Monique Schuttebeld (wethouder van Cultuur), de eerste expositie in Het Hoogkoor van het Academiehuis in Zwolle. Kim van Norren en Jonathan van Doornum tonen hun werk op deze bijzondere plek en gaan de spannende uitdaging aan om een prikkelende wisselwerking met elkaar en het gebouw te creëren. De expositie, met als titel ‘S.O.S.’ is gratis toegankelijk en te zien tot zondag 12 juni.‍ S.O.S. laat zien hoe twee kunstenaars die nooit eerder samen te zien waren de kijkers uitdagen om na te denken over hun contact met de wereld. Jonathan van Doornum experimenteert met verschillende vormen van communicatie, het werk van Kim van Norren zingt, het roept op tot nadenken over onze wereld. Samen vormen ze zo een unieke combinatie: Save our Souls.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Iedere zaterdag
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Academiehuis Open
Donderdag 19 mei 2022
Op donderdag 19 mei zijn alle inwoners van Zwolle welkom bij het ‘Iedereen t€lt!-festival’. Het gratis festival is van 11:00 tot 20:00 uur in het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle (Grote Markt 18). Het festival is bedoeld voor iedereen die slimmer wil omgaan met geld, geld wil besparen of gebruik wil maken van de regelingen en voorzieningen voor mensen met een laag inkomen. Ruim 40 organisaties presenteren zich op de informatiemarkt in festivalsfeer. Zo is er informatie over financiële regelingen om geld te besparen, voorzieningen, zelfredzaamheid, meedoen, schuldhulpverlening, duurzaamheid, het besparen van energie en nog veel meer.
⭐️ Uitgelicht
HEDON
Vrijdag 20 mei 2022
Robin Scherpen is gitarist en componist. De fundering van zijn eerste soloalbum ‘For The Unseen’ schreef Robin in een periode van zeven weken waarin hij geen licht kon verdragen omdat zijn ogen moesten herstellen van oogoperaties. Daarom componeerde Scherpen in het donker. Ook nu vertrouwde de klassiek gitarist weer volledig op zijn intuïtie. De donkere tijd bleek geen beperking maar juist een bevrijding. “De muziek kwam in haar puurste vorm naar buiten.”
⭐️ Uitgelicht
ArtEZ
Zondag 22 mei 2022
Iedere zondag tussen half twee en drie uur vinden deze concerten plaats in Academiehuis Grote Kerk, waar u ieder moment gratis kan binnenlopen om te genieten van klassiek talent uit omgeving Zwolle. Van ervaren ensembles tot conservatorium studenten, de muzikanten die deze zondagmiddagen voor u gaan vullen zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een fijne afwisseling. 
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woendag 25 mei 2022
Juan Pedro García Oliva, geboren in Sanlúcar de Barrameda (Spanje), is een van de de meest prominente jonge solisten die klassieke muziek uitvoeren in Spanje en daarbuiten. Hij voltooide zijn studie aan het Conservatorium van Muziek 'Joaquin Villatoro' in Jerez de la Frontera (Spanje), waar hij studeerde bij Eduardo Rodríguez. Juan brengt tijdens zijn pianorecital werken van Bach, Chopin en Prokofiev.
⭐️ Uitgelicht
Woord
26 mei - 4 juni 2022
Van 26 mei tot en met 4 juni staat het Academiehuis in het teken van een uitgebreide boekenmarkt. Tijdens de openingsuren van het gebouw is er altijd al de bekende boekenmarkt: nu zal de keuze meer dan verdubbeld zijn. Het is volop snuffelen in een groot aanbod aan boeken in alle mogelijke genres, zoals literatuur, kunstboeken en thrillers. Ook dvd’s en CD’s met klassieke of populaire muziek zijn te vinden tegen zeer lage prijzen. Alle boeken zijn gesorteerd en verkeren in goede staat. Deze boeken krijgen zo een tweede leven: duurzaamheid ten top.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 3 juni 2022
Simeon ten Holts Canto Ostinato groeide uit tot een klassieke hit. Organist Aart Bergwerff heeft de compositie, oorspronkelijk voor piano, nu bewerkt voor orgelen vrouwenstemmen en voegt hiermee een andere dimensie toe aan dit wereldberoemde werk. Elke uitvoering van Canto Ostinato is anders. Het aantal herhalingen, de dynamiek ende speelmanier laat de componist aan de uitvoerder(s). Stap uit de dagelijkse hectiek en ervaar het hypnotiserende effect van de muzikale herhaling.‍
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Woensdag 15 juni 2022
Toon Hagen brengt met zijn orkest Musica Michaelis een programma met oude muziek en eigen hedendaagse composities. Zo klinkt onder andere ‘Suite bij Psalm 42’. Een wereldpremière. Eén van de werken die ontstonden tijdens de pandemie. De suite is een ‘In Memoriam’ die Toon Hagen componeerde naar aanleiding van het plotselinge overlijden van een jonge collega organist.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
17 september - 4 december 2022
Het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen verstoort het klimaat. De aarde warmt op. Met dramatische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen. Het moet anders. Maar hoe? Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 december 2022
Een langzaam omlaag rollende traan: dat is het beeld achter de zeven pavanes van John Dowlands beroemde Lachrimae, or seaven teares. In deze muzikale analyse van diverse soorten tranen (klaaglijke, trieste, oude, ware, …) demonstreert Dowland zijn expressieve kracht en ragfijne meerstemmigheid. Musicall Humors laat zich meevoeren door de bitterzoete tonen van de gevoeligste aller Engelse toondichters.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 25 januari 2023
De zelfverklaarde ratten van de oude muziek breken een lans voor Josquin Baston, een Vlaamse polyfonist die carrière maakte aan Deense, Zweedse, Duitse en Oostenrijkse hoven. Naast instrumentale werken, motetten en chansons vertolken de musici meerstemmige Nederlandse liederen van deze onbekende meester. Wie de oren spitst, begrijpt meteen waarom het ensemble intussen ook een opname wijdde aan de verbazingwekkende Baston.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 25 januari 2023
Geen vulsel of voegwerk maar een onmisbaar deel van het kamermuzikale geheel: in barokke sonates met obligaat klavier voegt het klavecimbel werkelijk iets toe. Met vier sonates gecomponeerd in een tijdspanne van ongeveer twintig jaar verkennen Francesco Corti en Robert Smith dit bijzondere repertoire. Naast Johann Sebastian Bach is ook Christoph Schaffrath present met zijn kenmerkende stijl tussen Vivaldiaanse barok en de galanterie.