Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Event
9 september - 4 december
De laatste fase van de gewelfrestauratie vangt bijna aan. Tijdens deze zomerstop worden de steigers die in de zuidbeuk van de kerk stonden, verplaatst naar het noordkoor. Hier zullen de restauratoren Bernard en Karin, met hun team, het laatste deel van de gewelven schoonmaken en restaureren. Tijdens deze laatste fase van de gewelfrestauratie stellen we de werksteigers open voor publiek. Een klimtocht tot grote hoogte in de kerk om de gewelven en de prachtige gewelfschilderingen van het Noordkoor van dichtbij te bekijken. Ook biedt dit een prachtig uitzicht over de kerk én over de Grote Markt, recht de Diezerstraat in. De steiger zal toegankelijk zijn voor publiek van 9 september tot en met 4 december. De toegang hiervoor, inclusief consumptie, bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.
11:00 - 17:00
€ 7,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 5 oktober 2022
No University organiseert op 5 oktober een lezing van Prof. dr. Frans Leijnse over Zwolle als nieuwe universiteitsstad. 'Nederland heeft internationaal gezien veel te weinig universiteiten. De groei van 100.000 naar 350.000 studenten is door dezelfde dertien universiteiten opgevangen. Die zijn dan ook erg groot en anoniem geworden. Kleinere schaal kan alleen gemaakt worden door meer universiteiten te creëren. Net als in 1968 (Delft, Rotterdam) kan dit door een tiental grote hogescholen om te vormen tot universiteit. Zwolle is daar zeker bij. Wat is er nodig om in Zwolle een academisch klimaat te scheppen?'
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Vrijdag 7 oktober 2022
Op 2 oktober 2021 was het precies 300 jaar geleden dat het grootste Schnitgerorgel in Europa werd opgeleverd aan het bestuur van de stad Zwolle. Na de brand van de kerk in 1682 moest de kerk het lange tijd zonder orgel doen. De toenmalige burgemeester van Zwolle, Bernard Huete, zorgde uit eigen middelen voor de bouw van een nieuw orgel. Orgeladviseur en projectleider van de restauratie, Cees van der Poel, geeft een lezing over de derde jeugd van dit 300-jarige orgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 8 oktober 2022
De zelfverklaarde ratten van de oude muziek breken een lans voor Josquin Baston, een Vlaamse polyfonist die carrière maakte aan Deense, Zweedse, Duitse en Oostenrijkse hoven. Naast instrumentale werken, motetten en chansons vertolken de musici meerstemmige Nederlandse liederen van deze onbekende meester. Wie de oren spitst, begrijpt meteen waarom het ensemble intussen ook een opname wijdde aan de verbazingwekkende Baston.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Maandag 10 oktober 2022
De tijd waarin we nu leven, kent grote uitdagingen. Als een paal boven water staat dat we niet op dezelfde voet door kunnen. Klimaatverandering en natuur die erop achteruitgaat laten zien dat we tegen onze ecologische grenzen aanlopen. De sociale en politieke uitdagingen die daar bovenop komen, maken de chaos compleet. Helga van Leur praat ons bij over de actuele ontwikkelingen. Ruud Koornstra brengt ons perspectief en drive om over te gaan op actie.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Iedere zaterdag
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
17 september - 4 december 2022
Het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen verstoort het klimaat. De aarde warmt op. Met dramatische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen. Het moet anders. Maar hoe? Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 28 oktober 2022
Allerzielen is een meer dan duizend jaar oude gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie die jaarlijks op 2 november “gevierd” wordt. Het is de dag waarop we onze dierbaren herdenken die gestorven zijn. Het artistieke team van Het Nederlands Bach Consort – Heleen Koele en Sytse Buwalda – heeft Allerzielen één van de pijlers in haar jaarlijkse programmering gemaakt.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 9 november 2022
No University organiseert een lezing van Prof. dr. Nishant Shah over Technological Imaginaries of Post Universities
⭐️ Uitgelicht
Event
Donderdag 10 november 2022
De spreker Caroline de Gruyter is een Nederlands journaliste, columniste en schrijfster. Zij is correspondent en columnist voor NRC en schrijft vooral over Europese politieke ontwikkelingen. Daarnaast is zij verbonden aan een aantal denktanks op het gebied van internationale betrekkingen. Caroline de Gruyter zal in haar lezing, met de titel “De toekomst van Europa”, ingaan op de stormachtige ontwikkelingen in het Europa van nu, waarin oude tradities en traditionele scepsis stuiten op nieuwe uitdagingen.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
9 september - 4 december 2022
Abstracte schilderijen waarin kleur en vormelijke elementen zoals tekst en lijn primeren. Karin Keutgens onderzoekt tijdens het schilderen het fundament van het schilderen zelf. Hier exposeert zij haar eerdere en recente werk en markeert daarmee haar werkperiode in Zwolle.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 december 2022
Een langzaam omlaag rollende traan: dat is het beeld achter de zeven pavanes van John Dowlands beroemde Lachrimae, or seaven teares. In deze muzikale analyse van diverse soorten tranen (klaaglijke, trieste, oude, ware, …) demonstreert Dowland zijn expressieve kracht en ragfijne meerstemmigheid. Musicall Humors laat zich meevoeren door de bitterzoete tonen van de gevoeligste aller Engelse toondichters.
⭐️ Uitgelicht
Event
5 december - 20 december 2022
Vanwege de grote restauratie zal het Academiehuis de deuren tijdelijk moeten sluiten. In deze periode worden de steigers die er staan in, voor de gewelvenrestauratie, afgebroken. Na deze periode zullen alle gewelven weer in volle glorie te bewonderen zijn!
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 20 december 2022
Bij de première van Händels Messiah op 13 april 1742 in The Great Music Hall in Dublin stonden hoogwaardigheidsbekleders, inclusief de Koning geïmponeerd op bij het 'Halleluja' om hulde te brengen aan deze machtige compositie. De musici bespelen authentieke strijkinstrumenten en worden aangevuld met natuurtrompet en pauken. Händels Messiah is in de kerstperiode het meest gewaardeerde oratorium. Geniet in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van de unieke sfeer die Händels Messiah zo typeert.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 20 december 2022
Beleef in het schitterende Academiehuis een ultiem concert met kerstklassiekers van wereldberoemde componisten. In de hoofdrol pianist Jan Vayne en het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 21 december 2022
No University organiseert een lezing van Dr. Fabiola Camuti over (No) University beyond the Anthropocene
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 25 januari 2023
Geen vulsel of voegwerk maar een onmisbaar deel van het kamermuzikale geheel: in barokke sonates met obligaat klavier voegt het klavecimbel werkelijk iets toe. Met vier sonates gecomponeerd in een tijdspanne van ongeveer twintig jaar verkennen Francesco Corti en Robert Smith dit bijzondere repertoire. Naast Johann Sebastian Bach is ook Christoph Schaffrath present met zijn kenmerkende stijl tussen Vivaldiaanse barok en de galanterie.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 4 maart 2023
De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd bij het Nederlandse publiek. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zijn specialisten in het uitvoeren van deze compositie. De musici in het orkest bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en zij behoren tot de top uit Europese barokorkesten. De zangers worden geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Samen zijn deze musici als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zondag 2 april 2023
Phion, BachTwente, Consensus Vocalis en barokspecialist Reinhard Goebel zorgen voor een eersteklas uitvoering van Bachs Matthäus-Passion.
14:00
€ 45,00
VerwachtVerwacht
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Donderdag 18 mei 2023
The Bach Orchestra of the Netherlands voert Vivaldi’s beroemde Vier Jaargetijden uit met aals solist de Spaanse vioolvirtuoos Enrique Gomez-Cabrero. Samen met strijkkwintet brengt Olga Zinovieva met haar ijle sopraanstem het tedere Stabat Mater van Boccherini.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Donderdag 18 mei 2023
Beleef Mozarts Requiem en Krönungsmesse met The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Olga Zinovieva opent het concert met Mozarts motet voor sopraan solo en orkest: Exsultate Jubilate!