Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
ArtEZ
1 - 10 juli 2022
Graduates 2020 toont het afstudeerwerk van oud-studenten van ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle uit 2020. Door de coronapandemie was het toen niet mogelijk om een fysieke afstudeertentoonstelling te realiseren, maar nu exposeren ze met twee jaar extra ervaring. De expositie gaat over het beeldende werk van een select aantal oud-studenten die beeldende en verhalende kwaliteiten hebben opgedaan tijdens hun studie en de periode tot nu.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 3 juli 2022
Trio Egmond - bestaande uit Gilad Katznelson (fortepiano), Luiza Labouriau (viool) en Martin Knörzer (cello) - brengen Haydn, Beethoven & Woelfl tot leven. Dit doen zij op historische instrumenten, waaronder de fortepiano (1835) in een historische omgeving: de consitorie. Ontdek de schoonheid van de muziekervaring van twee eeuwen geleden.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 3 juli 2022
Iedere zondag tussen half twee en drie uur vinden deze concerten plaats in Academiehuis Grote Kerk, waar u ieder moment gratis kan binnenlopen om te genieten van klassiek talent uit omgeving Zwolle. Van ervaren ensembles tot conservatorium studenten, de muzikanten die deze zondagmiddagen voor u gaan vullen zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een fijne afwisseling. 
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Ontdek de verborgen schatten van het Academiehuis. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. De audiotour neemt je in 30 minuten mee door de verhalen die schuil gaan achter een onopvallende wasbak, het grote koorhek en de enorme preekstoel. Vraag naar de audiotour van Het Grootste Museum van Nederland aan de balie in het Academiehuis.
11:00-17:00
€ 3,-
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Event
11 juli - 12 augustus 2022
Vanwege de grote restauratie zal het Academiehuis haar deuren tijdelijk moeten sluiten. In deze periode worden de steigers die er staan, voor de gewelvenrestauratie, van de Zuidbeuk naar het Noordkoor omgebouwd. Vanaf medio augustus bent u weer van harte welkom in Academiehuis Grote Kerk!
⭐️ Uitgelicht
Event
29 - 31 augustus 2022
De Bruisweek is dé introductieweek voor studerend Zwolle; leer binnen een week de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten kennen!
⭐️ Uitgelicht
Festival
2 - 4 september 2022
Jong en oud kunnen genieten van heel veel theater, kunst, muziek, dans en film verspreid over verschillende locaties in de stad. De vele voorstellingen en de gratis concerten en activiteiten op diverse pleinen in de stad maakte voorgaande edities tot een groot succes!
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 7 september 2022
No University organiseert een lezing van Pr. Dr. Jaap Sijmons over Plato als inspiratiebron voor het Hoger Onderwijs.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
17 september - 4 december 2022
Het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen verstoort het klimaat. De aarde warmt op. Met dramatische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen. Het moet anders. Maar hoe? Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.
⭐️ Uitgelicht
Event
29 september - 2 oktober 2022
Zwolle bezit het grootste originele barokorgel van de wereld. Met een bruisend muziekfestival vestigen we de aandacht dit magistrale instrument, waarvan de grote restauratie is gestart. Tijdens dit benefietweekend laten de beste nationale én Zwolse musici van zich horen op diverse podia in de stad.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 5 oktober 2022
No University organiseert een lezing van Prof. dr. Frans Leijnse over Zwolle als mogelijk nieuwe Universiteitsstad.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 8 oktober 2022
De zelfverklaarde ratten van de oude muziek breken een lans voor Josquin Baston, een Vlaamse polyfonist die carrière maakte aan Deense, Zweedse, Duitse en Oostenrijkse hoven. Naast instrumentale werken, motetten en chansons vertolken de musici meerstemmige Nederlandse liederen van deze onbekende meester. Wie de oren spitst, begrijpt meteen waarom het ensemble intussen ook een opname wijdde aan de verbazingwekkende Baston.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 9 november 2022
No University organiseert een lezing van Prof. dr. Nishant Shah over Technological Imaginaries of Post Universities
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 december 2022
Een langzaam omlaag rollende traan: dat is het beeld achter de zeven pavanes van John Dowlands beroemde Lachrimae, or seaven teares. In deze muzikale analyse van diverse soorten tranen (klaaglijke, trieste, oude, ware, …) demonstreert Dowland zijn expressieve kracht en ragfijne meerstemmigheid. Musicall Humors laat zich meevoeren door de bitterzoete tonen van de gevoeligste aller Engelse toondichters.
⭐️ Uitgelicht
Event
5 december - 20 december 2022
Vanwege de grote restauratie zal het Academiehuis haar deuren tijdelijk moeten sluiten. In deze periode worden de steigers die er staan in, voor de gewelvenrestauratie, afgebroken. Na deze periode zullen alle gewelven weer in volle glorie te bewonderen zijn!
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 21 december 2022
No University organiseert een lezing van Dr. Fabiola Camuti over (No) University beyond the Anthropocene
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 25 januari 2023
Geen vulsel of voegwerk maar een onmisbaar deel van het kamermuzikale geheel: in barokke sonates met obligaat klavier voegt het klavecimbel werkelijk iets toe. Met vier sonates gecomponeerd in een tijdspanne van ongeveer twintig jaar verkennen Francesco Corti en Robert Smith dit bijzondere repertoire. Naast Johann Sebastian Bach is ook Christoph Schaffrath present met zijn kenmerkende stijl tussen Vivaldiaanse barok en de galanterie.
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zondag 2 april 2023
Phion, BachTwente, Consensus Vocalis en barokspecialist Reinhard Goebel zorgen voor een eersteklas uitvoering van Bachs Matthäus-Passion.