Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Achter een aantal markante personen die in de grote kerk begraven liggen, gaat een bijzonder verhaal schuil. Laat je meeslepen door de indrukwekkende verhalen.
11:00-17:00
€ 2,50
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Event
23 juni 2023 - 1 juli 2024
De Hanze, een machtig netwerk van steden dat de stad Zwolle voorgoed veranderde. Hoe? Daar kom je achter tijdens het Hanzejaar. Maak een bijzondere tijdreis dwars door de stad, waarbij je achter deuren mag kijken die normaal gesloten blijven en ontdek hoe ook nu onze Hanzestad bruist van de activiteiten!
10:00-17:00
€ 12,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Event
18 & 20 juni 2024
Beleef een onvergetelijke en exclusieve culinaire ervaring op het panoramadak van Academiehuis Grote Kerk. Laat je verrassen tijdens een heerlijk viergangendiner met passend wijnaanbod bij deze eenmalige pop-up locatie en geniet tijdens het diner van een prachtig panoramisch uitzicht op Zwolle.
18:30 uur
€ 199,00
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 18 juni 2024
De vioolklas van Sarah Kapustin verzorgt prachtige muziek uit verschillende perioden en stijlen. Laat je verrassen door deze talentvolle jonge musici.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
26 juni - 30 juni 2024
PROTO is de overkoepelende Art & Design beweging in de regio Zwolle. In o.a. het Academiehuis worden werken geëxposeerd van (eindexamen-)studenten van ArtEZ, Cibap, Deltion College, Landstede MBO, Zone College, Windesheim Bouwkunde, Windesheim IPO en professionals van Creative Works.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 26 juni 2024
Exclusief concert op grote hoogte met Karin Bloemen en Cor Bakker. Een unieke ervaring op het panoramaterras van het Academiehuis, onder toeziend oog van Aartsengel Michaël.
18:30 & 20:30 uur
€ 84,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Woord
Vrijdag 28 juni 2024
Wie wil er niet gelukkig zijn? Niemand toch? Maar wat is dan eigenlijk geluk? Weten we wel waar we het eigenlijk over hebben? We vinden het belangrijk om gelukkig te zijn, wat bedoelen we daar nu precies mee?
⭐️ Uitgelicht
Event
Zaterdag 29 juni 2024
Wegens groot succes, organiseren wij samen met Kara Yoga voor de derde en laatste keer yoga op het dak. Rek en strek tijdens zonsondergang en bewonder het prachtige uitzicht over de Zwolse binnenstad op 30 meter hoogte. Op het Panoramadak van Academiehuis Grote Kerk geniet je anderhalf uur lang van Yin/Yang Yoga onder leiding van Karin van der Vennen van Kara Yoga. Of je nu alleen komt of samen met vrienden, deze avond belooft een moment van rust en ontspanning te worden, midden in de bruisende Hanzestad.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 17 augustus 2024
Chamber Ensemble Kyiv is een topensemble uit Oekraïne, in dienst van het National House of Music. Door de oorlog versplinterd, vonden sommige musici hun weg naar Nederland, alwaar zij samen met gastmusici talrijke benefietconcerten gaven. Het ensemble is met nieuwe leden weer compleet en geeft in een vaste serie concerten in de mooiste concertzalen van Kyiv.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
Zondag 8 september 2024
In de expositie 'De hartslag van Zwolle in 33 portretten’ zal Ben Vulkers, Zwols fotograaf, een fotodocument tonen van drieëndertig markante mensen uit Zwolle en omgeving. In de jaren tachtig stonden ze allemaal al eens voor zijn lens en ze zijn gevraagd zich opnieuw te laten portretteren voor deze unieke serie in zwart-wit. Voor veel inwoners van de stad zijn dit bekende gezichten uit het openbaar bestuur, bedrijfsleven, onderwijs, de medische wereld, kunst en cultuur.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 20 september 2024
Het Grammy-genomineerde VOCES8 is een jong a-capella-octet uit het Verenigd Koninkrijk. Het wortelt in de rijke Britse zangcultuur, maar voegt daar nieuwe elementen aan toe. De acht zangers hebben een divers repertoire, variërend van vroege Engelse en Europese renaissance-koorwerken tot hun eigen arrangementen. Alles gezongen met betoverend mooie stemmen.
20:00 uur
v.a. € 12,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Event
Donderdag 10 oktober 2024
De Dag van de Duurzaamheid inspireert sinds 2021 ondernemers en inwoners van Regio Zwolle om met hoofd, hart en handen vorm te geven aan een duurzame regio. Welkom!
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Ontdek de verborgen schatten van het Academiehuis. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. De audiotour neemt je in 30 minuten mee door de verhalen die schuil gaan achter een onopvallende wasbak, het grote koorhek en de enorme preekstoel. Vraag naar de audiotour van Het Grootste Museum van Nederland aan de balie in het Academiehuis.
11:00-17:00
€ 3,00
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 20 december 2024
Geniet van Händels wereldberoemde Messiah in Zwolle. ’s Werelds mooiste kerstoratorium wordt uitgevoerd door The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. De internationale cast brengt dit iconische oratorium tot leven in een adembenemende uitvoering die u niet snel zult vergeten. Van het ontzagwekkende "Hallelujah" tot de ontroerende aria's, elke noot is doordrenkt van passie en meeslepende schoonheid. De majestueuze klanken brengen u in de sfeer unieke sfeer die passend is bij de kerstperiode. De musici bespelen authentieke strijkinstrumenten en worden aangevuld met natuurtrompet en pauken. Händels Messiah is in de kerstperiode het meest gewaardeerde oratorium. Geniet in het Academiehuis in Zwolle van de unieke sfeer die Händels Messiah zo typeert.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 20 december 2024
Beleef in het schitterende Academiehuis een ultiem concert met kerstklassiekers van wereldberoemde componisten. In de hoofdrol pianist Jan Vayne en het beroemde Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. De pianovirtuoos heeft een hoofdrol en zorgt voor ontroerende momenten tijdens het kerstconcert. Wars van vaste gewoonten of muzikale dogma’s improviseert hij er lustig op los. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands schittert tijdens Gloria in D en ‘Winter’ uit De Vierjaargetijden van Vivaldi en neemt u vervolgens mee langs traditionele kerstklassiekers van wereldberoemde componisten. Puur, warm en sfeervol in de dagen voor kerst!
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 4 april 2025
Beleef Bachs Matthäus Passion in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle. De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd bij het Nederlandse publiek. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zijn specialisten in het uitvoeren van deze compositie. De musici in het orkest bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en zij behoren tot de top uit Europese barokorkesten. De zangers worden geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Samen zijn deze musici als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zondag 25 mei 2025
Vivaldi’s meesterwerk de Vier Jaargetijden in Zwolle! The Bach Orchestra of the Netherlands voert Vivaldi’s beroemde Vier Jaargetijden uit met als solist de Spaanse vioolvirtuoos Enrique Gómez-Cabrero Fernández.