Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
14 januari - 26 maart 2023
Een expositie over de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. Een mens die mechanisch door een landschap wordt gesleept of de ambivalente afhankelijkheid van ons lichaam met machines: Charlotte Lagro en Karel van Laere maken de kwetsbaarheid van ons bestaan letterlijk en lijfelijk zichtbaar in Het Hoogkoor.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
17 januari - 28 februari 2023
Kees smede een serie van 38 miniatuur straatbeelden; impressies van de onbekende Zwollenearen. Zij maken uiteindelijk meer van de stad dan de Zwolse beroemdheden. Derhalve verdienen zij ook standbeelden zodat ze zien gezien te worden.
⭐️ Uitgelicht
Event
6 - 11 februari 2023
In de toekomst moeten we meer circulair gaan leven. Maar hoe doe je dat? Wat gebeurt er op het gebied van circulaire economie eigenlijk al in Zwolle? Wandel de Inspiratieroute circulaire economie en leer de initiatiefnemers en hun projecten kennen. Ontdek hoe lokale en regionale bedrijven, kunstenaars en scholen hun krachten bundelen om tot vernieuwende producten en diensten te komen.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 8 februari 2023
Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler, contrasterende componisten? Deze onverwachte combinatie van twee steengoede componisten bracht de avonturiers van Holland Baroque samen met de meesterlijke bariton Thomas Oliemans.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 11 februari 2023
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Wietse Meinardi. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 15 februari 2023
Met Chopins Ocean-etude spoelen de golven als het ware over je heen. En met Saint-Saëns Aquarium voel je even de vrijheid van een vis in het water. Mendelssohns melancholische Gondellied laat je heen en weer deinen, en met de meeslepende Regentropfen-prélude beland je in een stevige onweersbui. Wouter licht de muziek zelf toe, waardoor de muziek bij iedereen dieper binnen komt en nieuwe ervaringen oplevert.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 15 februari 2023
In Nederland zijn de opleidingen tot kunstenaar ondergebracht bij het HBO. Dat is niet overal in de wereld zo. In de VS, bijvoorbeeld, maar ook in Duitsland is het mogelijk om een opleiding tot kunstenaar te volgen aan een universiteit. Dat roept de vraag op waarom kunstonderwijs wel, of niet academisch zou kunnen zijn? Wat is kenmerkend voor academisch onderwijs en waarom zou het kunstonderwijs daar wel, of niet thuishoren? In mijn lezing zal ik proberen om op deze vragen een antwoord te geven, tegen de achtergrond van recente discussie over de rol van verbeelding in het academische, en meer in het bijzonder het geesteswetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Vrijdag 17 februari 2023
U wordt van harte uitgenodigd om te komen luisteren naar studenten van de Bachelor Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium tijdens deze openbare les Jaarlaagconcerten.
12:15 | 13:45 | 15:15
-
Vrije toegangVrije toegang
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Vrijdag 17 februari 2023
Op vrijdag 17 februari bent u van harte welkom bij de volgende avond in de reeks ‘Verhalen over Zwolle’. Dit keer helemaal in het teken van Carnaval. Let op: deze lezing vindt plaats in Van der Velde in de Broeren.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 18 februari 2023
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Marijn de Jong. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zondag 19 februari 2023
Iedere zondag tussen half twee en drie uur vinden deze concerten plaats in Academiehuis Grote Kerk, waar u ieder moment gratis kan binnenlopen om te genieten van klassiek talent uit omgeving Zwolle. Deze week klinkt het Duo Delta Scuti. Van ervaren ensembles tot conservatorium studenten, de muzikanten die deze zondagmiddagen voor u gaan vullen zijn stuk voor stuk uniek en zorgen voor een fijne afwisseling. 
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 25 februari 2023
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Jos Moeke. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 4 maart 2023
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Jan Luth. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 4 maart 2023
De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd bij het Nederlandse publiek. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zijn specialisten in het uitvoeren van deze compositie. De musici in het orkest bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en zij behoren tot de top uit Europese barokorkesten. De zangers worden geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Samen zijn deze musici als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 11 maart 2023
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld, deze week door Harm Jansen. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zondag 2 april 2023
Phion, BachTwente, Consensus Vocalis en barokspecialist Reinhard Goebel zorgen voor een eersteklas uitvoering van Bachs Matthäus-Passion.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Vrijdag 14 april 2023
Thorbecke debat met Pieter Omtzigt, tweede kamerlid over 175 jaar grondwet: tijd voor een nieuw sociaal contract?
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Donderdag 18 mei 2023
The Bach Orchestra of the Netherlands voert Vivaldi’s beroemde Vier Jaargetijden uit met aals solist de Spaanse vioolvirtuoos Enrique Gomez-Cabrero. Samen met strijkkwintet brengt Olga Zinovieva met haar ijle sopraanstem het tedere Stabat Mater van Boccherini.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Donderdag 18 mei 2023
Beleef Mozarts Requiem en Krönungsmesse met The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Olga Zinovieva opent het concert met Mozarts motet voor sopraan solo en orkest: Exsultate Jubilate!
⭐️ Uitgelicht
Woord
Tijdens dagelijkse openstelling
Ontdek de verborgen schatten van het Academiehuis. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. De audiotour neemt je in 30 minuten mee door de verhalen die schuil gaan achter een onopvallende wasbak, het grote koorhek en de enorme preekstoel. Vraag naar de audiotour van Het Grootste Museum van Nederland aan de balie in het Academiehuis.
11:00-17:00
€ 3,-
Vrije toegangVrije toegang