Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Event
9 september - 4 december
De laatste fase van de gewelfrestauratie vangt bijna aan. Tijdens deze zomerstop worden de steigers die in de zuidbeuk van de kerk stonden, verplaatst naar het noordkoor. Hier zullen de restauratoren Bernard en Karin, met hun team, het laatste deel van de gewelven schoonmaken en restaureren. Tijdens deze laatste fase van de gewelfrestauratie stellen we de werksteigers open voor publiek. Een klimtocht tot grote hoogte in de kerk om de gewelven en de prachtige gewelfschilderingen van het Noordkoor van dichtbij te bekijken. Ook biedt dit een prachtig uitzicht over de kerk én over de Grote Markt, recht de Diezerstraat in. De steiger zal toegankelijk zijn voor publiek van 9 september tot en met 4 december. De toegang hiervoor, inclusief consumptie, bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.
11:00 - 17:00
€ 7,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Expositie
17 september - 4 december 2022
Het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen verstoort het klimaat. De aarde warmt op. Met dramatische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen. Het moet anders. Maar hoe? Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Iedere zaterdag
Iedere zaterdag om 13:00 wordt het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld. De concerten zijn gratis toegankelijk. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
9 september - 4 december 2022
Abstracte schilderijen waarin kleur en vormelijke elementen zoals tekst en lijn primeren. Karin Keutgens onderzoekt tijdens het schilderen het fundament van het schilderen zelf. Hier exposeert zij haar eerdere en recente werk en markeert daarmee haar werkperiode in Zwolle.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 december 2022
Een langzaam omlaag rollende traan: dat is het beeld achter de zeven pavanes van John Dowlands beroemde Lachrimae, or seaven teares. In deze muzikale analyse van diverse soorten tranen (klaaglijke, trieste, oude, ware, …) demonstreert Dowland zijn expressieve kracht en ragfijne meerstemmigheid. Musicall Humors laat zich meevoeren door de bitterzoete tonen van de gevoeligste aller Engelse toondichters.
⭐️ Uitgelicht
Event
5 december - 20 december 2022
Vanwege de grote restauratie zal het Academiehuis de deuren tijdelijk moeten sluiten. In deze periode worden de steigers die er staan in, voor de gewelvenrestauratie, afgebroken. Na deze periode zullen alle gewelven weer in volle glorie te bewonderen zijn!
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 20 december 2022
Bij de première van Händels Messiah op 13 april 1742 in The Great Music Hall in Dublin stonden hoogwaardigheidsbekleders, inclusief de Koning geïmponeerd op bij het 'Halleluja' om hulde te brengen aan deze machtige compositie. De musici bespelen authentieke strijkinstrumenten en worden aangevuld met natuurtrompet en pauken. Händels Messiah is in de kerstperiode het meest gewaardeerde oratorium. Geniet in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van de unieke sfeer die Händels Messiah zo typeert.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Dinsdag 20 december 2022
Beleef in het schitterende Academiehuis een ultiem concert met kerstklassiekers van wereldberoemde componisten. In de hoofdrol pianist Jan Vayne en het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands.
⭐️ Uitgelicht
Jeugd & Familie
Woensdag 21 december 2022
Pianodocente Melissa Siemonsma brengt deze kerst "Het Zwanenmeer" naar het Academiehuis in Zwolle. Ze maakt samen met de leerlingen van haar pianopraktijk "De Vertellende Piano", een muzikale voorstelling. De leerlingen spelen de prachtige muziek van het Zwanenmeer van Tchaikovsky en ondertussen wordt het verhaal verteld door Judy Spijkerman. Er wordt veel samen gespeeld en gezongen en uiteraard komen er ook kersthits voorbij. Kom deze middag alvast helemaal in de kerststemming! ‍
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 21 december 2022
No University organiseert een lezing van Dr. Fabiola Camuti over (No) University beyond the Anthropocene
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 25 januari 2023
Geen vulsel of voegwerk maar een onmisbaar deel van het kamermuzikale geheel: in barokke sonates met obligaat klavier voegt het klavecimbel werkelijk iets toe. Met vier sonates gecomponeerd in een tijdspanne van ongeveer twintig jaar verkennen Francesco Corti en Robert Smith dit bijzondere repertoire. Naast Johann Sebastian Bach is ook Christoph Schaffrath present met zijn kenmerkende stijl tussen Vivaldiaanse barok en de galanterie.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Zaterdag 4 maart 2023
De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd bij het Nederlandse publiek. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zijn specialisten in het uitvoeren van deze compositie. De musici in het orkest bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en zij behoren tot de top uit Europese barokorkesten. De zangers worden geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Samen zijn deze musici als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zondag 2 april 2023
Phion, BachTwente, Consensus Vocalis en barokspecialist Reinhard Goebel zorgen voor een eersteklas uitvoering van Bachs Matthäus-Passion.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Donderdag 18 mei 2023
The Bach Orchestra of the Netherlands voert Vivaldi’s beroemde Vier Jaargetijden uit met aals solist de Spaanse vioolvirtuoos Enrique Gomez-Cabrero. Samen met strijkkwintet brengt Olga Zinovieva met haar ijle sopraanstem het tedere Stabat Mater van Boccherini.
⭐️ Uitgelicht
Klassiek
Donderdag 18 mei 2023
Beleef Mozarts Requiem en Krönungsmesse met The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Olga Zinovieva opent het concert met Mozarts motet voor sopraan solo en orkest: Exsultate Jubilate!