Academiehuis

Programma in het Academiehuis

Bekijk het programma hieronder.

Academiehuis
Kunst, muziek en dialoog

Laat je verrijken en verwonderen door ons uiteenlopende programma van hoogwaardige exposities, concerten en lezingen. We vullen dit aan met programma’s van partners in de stad. Denk aan Fundatie Fusions of Organisatie Oude Muziek, maar ook aan het Stadsfestival of de Bruisweken. Een divers programma voor jong en oud op het grootste overdekte plein van de stad: jouw thuis.

Het Academiehuis is niet actief aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Wel worden er op zondagmiddag Michaëlsvieren georganiseerd door de  Protestantse Gemeente Zwolle. Kijk op de website van de Michaëlsvieringen voor meer informatie.

Agenda

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
⭐️ Uitgelicht
Event
11 juli - 15 augustus 2022
Vanwege de grote restauratie zal het Academiehuis de deuren tijdelijk moeten sluiten. In deze periode worden de steigers die er staan, voor de gewelvenrestauratie, van de Zuidbeuk naar het Noordkoor omgebouwd. Vanaf medio augustus bent u weer van harte welkom in Academiehuis Grote Kerk!
⭐️ Uitgelicht
Event
29 - 31 augustus 2022
De Bruisweek is dé introductieweek voor studerend Zwolle; leer binnen een week de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten kennen!
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 september 2022
De klarinet en de altviool - een onalledaagse maar aantrekkelijke combinatie! De twee instrumenten ontmoeten elkaar in hun brede, zinnenstrelende toonbereik en zingen samen in een rijke, fluweelzachte altstem. De klarinet staat er vaak om bekend dramatische rollen aan te nemen - van uitbundig en speels tot melodramatisch en bitterzoet. De zwoele altviool past voortreffelijk bij de klarinet, soms met een weelderig vibrato, dan weer met strakke toon - of ook door dubbelgrepen te gebruiken, waarmee de altviool meer dan één noot tegelijk kan spelen.
12:15 / 13:45
€ 8,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 september
Joep Beving, een sensatie van de hedendaagse klassieke wereld, keert met Hermetism terug naar zijn solo piano roots. Geïnspireerd door de oude filosofie is Bevings nieuwste project een album op zoek naar universele ideeën. Het is geschreven tijdens de donkere dagen van de pandemie, in een tijd van angst en polarisatie. Met Hermetism combineert hij aangrijpende melancholie met hoop, dit komt samen op twaalf nieuwe nummers die zijn opgenomen op zijn geliefde Schimmel piano.
⭐️ Uitgelicht
Concert
3 & 4 september 2022
Een man komt binnen in een kerk. Hij worstelt met zichzelf, zijn paraplu en zijn kleine maar ondraaglijke leed. Van kalknagels en hondenpoep tot altijd in de verkeerde rij staan – het houdt niet op. Zó ondraaglijk, radeloos is hij ervan. Wie luistert er? Waarom redt niemand hem? En wil hij eigenlijk wel gered worden?
Diverse tijden
€ 9,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 7 september 2022
No University organiseert een lezing van Pr. Dr. Jaap Sijmons over Plato als inspiratiebron voor het Hoger Onderwijs.
⭐️ Uitgelicht
Event
9 september - 4 december
De laatste fase van de gewelfrestauratie vangt bijna aan. Tijdens deze zomerstop worden de steigers die in de zuidbeuk van de kerk stonden, verplaatst naar het noordkoor. Hier zullen de restauratoren Bernard en Karin, met hun team, het laatste deel van de gewelven schoonmaken en restaureren. Tijdens deze laatste fase van de gewelfrestauratie stellen we de werksteigers open voor publiek. Een klimtocht tot grote hoogte in de kerk om de gewelven en de prachtige gewelfschilderingen van het Noordkoor van dichtbij te bekijken. Ook biedt dit een prachtig uitzicht over de kerk én over de Grote Markt, recht de Diezerstraat in. De steiger zal toegankelijk zijn voor publiek van 9 september tot en met 4 december. De toegang hiervoor, inclusief consumptie, bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.
11:00 - 17:00
€ 7,50
Bestel kaartenBestel kaarten
⭐️ Uitgelicht
No items found.
Zaterdag 10 september 2022
10 september is Open Monumentendag. Ook in het Academiehuis valt genoeg te beleven, zoals het beklimmen van de steigers, het beleven van een audiotour en het bewonderen van kunst, woord en muziek. Welkom in het Academiehuis!
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zaterdag 10 september 2022
Tussen 12:00 en 13:00 is het Suolle Ensemble te beluisteren in Academiehuis Grote Kerk. De musici kennen elkaar van het HanzeOrkest Zwolle en omgeving. Pianiste Alie Kruisselbrink uit Zwolle en klarinettist Arjan Eek uit Heino spelen overigens al decennialang met elkaar. Een naam voor dit kwintet (opgericht in 2019) was snel gevonden: Suolle staat voor Zwolle, de geboorteplek van dit kwintet.
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zaterdag 10 oktober 2022
Tussen 15:00 en 16:00 is het Harmonieorkest De Bazuin Zwolle te beluisteren in Academiehuis Grote Kerk. Harmonieorkest De Bazuin o.l.v. Römanö Mediati is een rijk bezet harmonieorkest uit Zwolle. Een orkest vol met passie en ambitie voor muziek. De ambitie van dit 60 muzikanten tellende orkest, komt terug in de variëteit aan stukken die het wil spelen om zichzelf steeds te verbeteren, te bekwamen en het ten gehore brengen op bijzondere locaties. Beleving staat hierbij voorop en dit deelt het orkest graag met het publiek d.m.v. een gevarieerd repertoire, dat past bij elke luisteraar in het bijzonder.
⭐️ Uitgelicht
Expositie
17 september - 4 december 2022
Het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen verstoort het klimaat. De aarde warmt op. Met dramatische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen. Het moet anders. Maar hoe? Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.
⭐️ Uitgelicht
Festival
Vrijdag 23 september 2022
Een epische sfeer, inspirerende workshops en lezingen, mooie muziek, lekkere drankjes... een feest waar iedereen welkom is en mee mag doen: DiverCity Festival!
⭐️ Uitgelicht
Zwolle Baroque
Vrijdag 30 september 2022
Benefietavond voor het Schnitgerorgel met medewerking van Toon Hagen, Ton Kooman en Hannes Minnaar en onder leiding van Ab Nieuwdorp.
⭐️ Uitgelicht
Zwolle Baroque
Zaterdag 1 oktober 2022
Wandel door Zwolle tussen bijzondere locaties en ontmoet daar in een intieme setting de beste musici.
⭐️ Uitgelicht
Zwolle Baroque
Zaterdag 1 oktober 2022
Op de vooravond van de verjaardag van het Schnitgerorgel horen we oud Zwollenaar Ton Koopman. De vermaarde barokdirigent brengt met zijn orkest een instrumentaal Bach-programma.
⭐️ Uitgelicht
Zwolle Baroque
⭐️ Uitgelicht
Viering
Zondag 2 oktober 2022
In deze Bach Cantate, een bijzondere uitvoering van de Michaëlsviering, voeren solisten, de Michaëlscantorij en Musica Michaelis onder leiding van Toon Hagen de cantate ‘Liebster Gott wenn werd ich sterben’ (BWV 8), van J.S. Bach uit. De voorganger van deze viering is Marjanne Dijk.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 5 oktober 2022
No University organiseert een lezing van Prof. dr. Frans Leijnse over Zwolle als mogelijk nieuwe Universiteitsstad.
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 8 oktober 2022
De zelfverklaarde ratten van de oude muziek breken een lans voor Josquin Baston, een Vlaamse polyfonist die carrière maakte aan Deense, Zweedse, Duitse en Oostenrijkse hoven. Naast instrumentale werken, motetten en chansons vertolken de musici meerstemmige Nederlandse liederen van deze onbekende meester. Wie de oren spitst, begrijpt meteen waarom het ensemble intussen ook een opname wijdde aan de verbazingwekkende Baston.
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 9 november 2022
No University organiseert een lezing van Prof. dr. Nishant Shah over Technological Imaginaries of Post Universities
⭐️ Uitgelicht
Event
Donderdag 10 november 2022
De spreker Caroline de Gruyter is een Nederlands journaliste, columniste en schrijfster. Zij is correspondent en columnist voor NRC en schrijft vooral over Europese politieke ont-wikkelingen. Daarnaast is zij verbonden aan een aantal denktanks op het gebied van internationale betrekkingen. Caroline de Gruyter zal in haar lezing, met de titel “De toekomstvan Europa”, ingaan op de stormachtige ontwikkelingen in het Europa van nu, waarin oude tradities en traditionele scepsis stuiten op nieuwe uitdagingen.
20:00
€ 17,50
VerwachtVerwacht
⭐️ Uitgelicht
Concert
Zaterdag 3 december 2022
Een langzaam omlaag rollende traan: dat is het beeld achter de zeven pavanes van John Dowlands beroemde Lachrimae, or seaven teares. In deze muzikale analyse van diverse soorten tranen (klaaglijke, trieste, oude, ware, …) demonstreert Dowland zijn expressieve kracht en ragfijne meerstemmigheid. Musicall Humors laat zich meevoeren door de bitterzoete tonen van de gevoeligste aller Engelse toondichters.
⭐️ Uitgelicht
Event
5 december - 20 december 2022
Vanwege de grote restauratie zal het Academiehuis de deuren tijdelijk moeten sluiten. In deze periode worden de steigers die er staan in, voor de gewelvenrestauratie, afgebroken. Na deze periode zullen alle gewelven weer in volle glorie te bewonderen zijn!
⭐️ Uitgelicht
Lezing
Woensdag 21 december 2022
No University organiseert een lezing van Dr. Fabiola Camuti over (No) University beyond the Anthropocene
⭐️ Uitgelicht
Concert
Woensdag 25 januari 2023
Geen vulsel of voegwerk maar een onmisbaar deel van het kamermuzikale geheel: in barokke sonates met obligaat klavier voegt het klavecimbel werkelijk iets toe. Met vier sonates gecomponeerd in een tijdspanne van ongeveer twintig jaar verkennen Francesco Corti en Robert Smith dit bijzondere repertoire. Naast Johann Sebastian Bach is ook Christoph Schaffrath present met zijn kenmerkende stijl tussen Vivaldiaanse barok en de galanterie.
⭐️ Uitgelicht
Muziek
Zondag 2 april 2023
Phion, BachTwente, Consensus Vocalis en barokspecialist Reinhard Goebel zorgen voor een eersteklas uitvoering van Bachs Matthäus-Passion.
14:00
€ 45,00
VerwachtVerwacht