Onze Stadsdichter

Ontmoet de Stem van Zwolle

De stadsdichter verwoordt op een poëtische manier wat de bewoners van Zwolle bezighoudt. Hij of zij schrijft jaarlijks twaalf of meer gedichten over verschillende Zwolse aangelegenheden. De Commissie Stadsdichter Zwolle benoemt elke twee jaar op Gedichtendag (de laatste donderdag van januari) een nieuwe stadsdichter.

Bauke Vermaas is de achtste stadsdichter van Zwolle. Vermaas (1979) is in januari 2023 gekozen uit zeven kandidaten. De commissie ziet in Bauke een empathische waarnemer die haar dichttalent met haar liefde voor de stad Zwolle sterk kan inzetten.

Bauke laat in haar poëzie zien dat ze midden in de Zwolse samenleving staat. Ze schrijft goede poëzie en heeft de nodige podiumervaring. Ze is mede-organisator van Lege Stoelen, het maandelijkse poëziepodium dat is geïnitieerd door de eerdere stadsdichter Jeroen Kraakman. Ook is ze actief lid van het Zwols Dichterscollectief. Ze publiceerde poëzie en proza in o.a. Hollands Maandblad, Het Liegend Konijn en Papieren Helden en schrijft wielergedichten op instagram (@wielerpoezie).

De woorden van Bauke Vermaas

Op haar website typeert Bauke haar werk zelf heel raak:
Verwondering verwoorden,
dat is wat ik doe.
Voor mezelf en voor anderen.
In gedichten en verhalen.

De stadsgedichten van Bauke zijn te vinden op haar
website, Instagram, Facebook en elke twee weken in de Swollenaer.

De Commissie Stadsdichter

De Commissie Stadsdichter Zwolle is een zelfstandig orgaan binnen het Academiehuis en wordt financieel ondersteund door de gemeente Zwolle. De commissie ondersteunt de stadsdichter hoe en waar mogelijk in haar/zijn werk. Daarnaast is zij betrokken bij de organisatie van de Dichterstafel in het Academiehuis. De commissie vormt – eventueel aangevuld met enkele externe betrokkenen – tevens de jury die de stadsdichter selecteert.

De commissie bestaat uit:
• Liselotte Bredie
• Inez van Kleef (Academiehuis)
• Anita Middel
• Corina Staal (Stadkamer)
• Thijs Verster
• Theo van de Vliet

Vorige Stadsdichters

Sarah Lucassen (januari 2021 - januari 2023)
Benoemd door Commissie Stadsdichter Zwolle i.s.m. Zwolle Zien en Stadkamer
Jeroen Kraakman (januari 2019 -januari 2021)
Benoemd door Commissie Stadsdichter Zwolle i.s.m. Zwolle Zien en Stadkamer
Kees Smits (januari 2017 - januari 2019)
Benoemd door Commissie Stadsdichter Zwolle i.s.m. Zwolle Zien en Stadkamer
Marieke van Bolderen (september 2015 - september 2016)
Benoemd door Partij voor Cultuur
Alet Boukes (2009-2011)
Benoemd door de Gemeente Zwolle
Lenze Bouwers (2007-2009)
Benoemd door de Gemeente Zwolle
Paul Gellings (2005-2007)
Benoemd door de Gemeente Zwolle

Word jij de stadsdichter van 2025-2027?
Vanaf september 2024 start de Commissie Stadsdichter Zwolle met de procedure voor de nieuwe stadsdichter. Eind september 2024 gaat het persbericht eruit. Hou de Swollenaer en de sociale media in de gaten! De jury bestaat uit de commissie, dit jaar aangevuld met oud-stadsdichter Jeroen Kraakman en singer-songwriter Bertolf Lentink.

Heb je vragen?
De commissie Stadsdichter is te bereiken via stadsdichter@academiehuis.nl.

De Dichterstafel

Om de relatie poëzie en stad te versterken heeft de commissie het initiatief genomen om vier keer per jaar een ‘Dichterstafel’ te organiseren: twee keer in het najaar, twee keer in het voorjaar.

Diverse dichters worden daarbij aan tafel genood, in eigen persoon of via een ‘kenner’: een (inter)nationaal bekend dichter, een bekend dichter uit Zwolle, andere dichters via een Open Podium en natuurlijk de stadsdichter. Ook beeldende kunstenaars mogen meedoen.

Daarbij worden gedichten van de dichter, die lokale componisten op muziek hebben gezet, door musici gezongen. Ook is er een Verkooptafel waarop musici hun CD en dichters hun bundel aan kunnen bieden.

De derde bijeenkomst valt steeds samen met de landelijke Dichtersdag, die altijd plaatsvindt op de laatste donderdag van januari. Tegelijk wordt dan op die dag, om het jaar, van stadsdichter gewisseld, zoals  nu zal gebeuren op 30 januari 2025.

Kijk in de
agenda wanneer de eerstvolgende dichterstafel plaatsvindt.