De Verloren Toren van Zwolle

Veelgestelde vragen 🙋🏼

Antwoorden op algemene vragen over de wedstrijd, het inschrijvingsproces en alle andere vragen.

Veelgestelde vragen

Waarom deze ideeënwedstrijd ‘Breng de Toren Terug’?
Het Hanzejaar 2023, 340 jaar na het instorten van de 113,5 meter hoge toren, is een mooie aanleiding voor dit initiatief: alle inwoners van Zwolle en daarbuiten krijgen 100 dagen de tijd om ideeën in te leveren voor een nieuwe toren voor de Grote Kerk. Met de campagne willen we 100 inzendingen ophalen aan ideeën, uitgewerkt tot ‘prototypes’ voor de toren. Deelnemers werken hun idee (ontwerp, gedicht, tekening met toelichting, maquette, etc.) uit. Dat kan tijdens een van de drie festivals of zelfstandig thuis. In de eerste week van 2024 brengen zij hun prototype en/of hun idee langs in het Academiehuis in Zwolle. Ook dienen de deelnemers hun uitwerking in als pdf op A3-formaat voor de publicatie van alle inzendingen. We willen zoveel mogelijk inwoners bereiken in de regio Zwolle.

Wie zit er achter ‘Breng De Toren Terug’?
Het Academiehuis heeft met een aantal betrokken Zwolse partijen de handen ineengeslagen en het Torenberaad opgericht. Hierin zitten Joep van der Heijden, Ida van den Hoogen, Wilco Scheffer, Henk Snel Coby Zandbergen en Jan Watze Zijffers. De prijsvraag is hun uitnodiging aan de inwoners van de stad met een hart voor Zwolle, om de Verloren Toren terug te brengen.

Hoe kan ik bijdragen aan dit project?
In eerste instantie door vanaf 22 september mee te doen met de ideeënwedstrijd en de drie festivals in oktober, november en december. Voor de drie beste ideeën wordt een prijs in het vooruitzicht gesteld. Alle inzendingen worden tentoongesteld in een 6 weken durende expositie in Academiehuis Grote Kerk in de eerste maanden van 2024. Alle deelnemers krijgen bovendien de publicatie uitgereikt met alle gebundelde inzendingen tijdens een publieksavond waarop de winnaars bekend worden gemaakt door de jury. 

Wordt de winnaar bekend gemaakt?
Wij vinden het leuk om de winnaar op een mooie manier in het zonnetje te zetten tijdens een publieksavond in februari 2024. Graag geven we dit dan ook publiciteit. Mocht de winnaar hier geen prijs op stellen, dan zullen we dat uiteraard respecteren. 

Kan iedereen meedoen aan de ideeënwedstrijd?
Iedereen kan haar/zijn uitgewerkte idee inleveren bij het Academiehuis tijdens de 1e week van 2024. De inzendingen worden geëxposeerd in Academiehuis Grote Kerk en beoordeeld door een deskundige jury. De beoordelingscriteria en manier van indienen vind je hier

Mag ik als professional ook ideeën indienen?
Ja, graag. Echt iedereen mag ideeën indienen. 

Mag ik meerdere ideeën indienen?
Ja, graag zelfs. 

Waar moet mijn idee aan voldoen?
Lees hier aan welke beoordelingscriteria je idee moet voldoen. 

Hoe kan ik mijn idee indienen?
Je kunt de uitwerking van je idee fysiek indienen bij Academiehuis Grote Kerk, in de eerste week van 2024. Daarnaast dien je uitwerking als pdf op A3 formaat te mailen -en een ingevuld formulier met een toelichting op je werk. Het is handig om je alvast aan te melden voor nadere details aan de hand van het aanmeldformulier. Daarmee blijf je automatisch op de hoogte van alle nieuwe informatie omtrent deze wedstrijd.

Hoe worden de winnende ideeën geselecteerd?
Alle ideeën zullen door de jury worden beoordeeld op de combinatie van een aantal criteria. Hier lees je er meer over. 

Hoe verloopt het selectieproces?
Uit alle inzendingen wordt door het Torenberaad op basis van de criteria een voorselectie gemaakt van ideeën waaruit de vakjury vervolgens 10 inzendingen selecteert. De makers worden uitgenodigd om deze ideeën te pitchen tijdens een publieksavond. Hieruit kiest de jury drie winnaars. Ook het publiek kan een inzending selecteren voor de publieksprijs. De vier winnaars ontvangen een prijs en hun ideeën vormen de basis voor de uitwerking door professionals in de vervolgfase. 

Ik ben maker en wil graag anderen helpen met ideeën, wat moet ik doen?
Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Dan kijken wij of we je kunnen matchen met  een van de festivals waar deelnemers aan de slag gaan met de uitvoering van hun idee. 

Wanneer worden de ideeën beoordeeld?
In januari 2024 zal de jury de ideeën beoordelen. Hoe dat beoordelingstraject er precies uit gaat zien lees je binnenkort op deze website.

Wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?
De winnaars worden in februari 2024 bekendgemaakt tijdens de publieksavond waarin de 10 geselecteerde inzenders hun inzending pitchen. 

Wanneer krijgen de inzenders de publicatie met hun inzendingen uitgereikt?
Tijdens de publieksavond in februari is de publicatie ook gereed voor uitreiking aan alle deelnemers die hun inzending hebben ingeleverd voor de expositie en daarbij ook de pdf met een toelichting op hun inzending.