De Verloren Toren van Zwolle

Veelgestelde vragen 🙋🏼

Antwoorden op vragen over de wedstrijd, het inschrijvingsproces en alle andere vragen.

Veelgestelde vragen

Waarom deze ideeënwedstrijd ‘Breng de Toren Terug’?
Het Hanzejaar 2023, 340 jaar na het instorten van de 113,5 meter hoge toren, is een mooie aanleiding voor dit initiatief: alle inwoners van Zwolle en daarbuiten krijgen 100 dagen de tijd om ideeën in te leveren voor een nieuwe toren voor de Grote Kerk. Met de campagne willen we zo veel mogelijk inzendingen ophalen aan ideeën, uitgewerkt tot ‘prototypes’ voor de toren. Deelnemers werken hun idee (ontwerp, gedicht, tekening met toelichting, maquette, etc.) uit. Dat kan tijdens een van de drie festivals of zelfstandig thuis. Meedoen? Lees hier meer informatie en de spelregels.

Wie zit er achter ‘Breng De Toren Terug’?
Het Academiehuis heeft met een aantal betrokken Zwolse partijen de handen ineengeslagen en het Torenberaad opgericht. Hierin zitten Joep van der Heijden, Ida van den Hoogen, Wilco Scheffer, Henk SnelCoby Zandbergen en Jan Watze Zijffers. De prijsvraag is hun uitnodiging aan de inwoners van de stad met een hart voor Zwolle, om de Verloren Toren terug te brengen.

Hoe kan ik bijdragen aan dit project?
In eerste instantie door vanaf 22 september mee te doen met de ideeënwedstrijd en de drie festivals in oktober, november en december. Voor de drie beste ideeën wordt een prijs in het vooruitzicht gesteld. Alle inzendingen worden tentoongesteld in een 6 weken durende expositie in Academiehuis Grote Kerk in de eerste maanden van 2024. Alle deelnemers krijgen bovendien de publicatie uitgereikt met alle gebundelde inzendingen tijdens een publieksavond waarop de winnaars bekend worden gemaakt door de jury. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze Toren Nieuwsbrief.

Wordt de winnaar bekend gemaakt?
Wij vinden het leuk om de winnaar op een mooie manier in het zonnetje te zetten tijdens een publieksavond in februari 2024. Graag geven we dit dan ook publiciteit. Mocht de winnaar hier geen prijs op stellen, dan zullen we dat uiteraard respecteren. 

Kan iedereen meedoen aan de ideeënwedstrijd?
Iedereen kan haar/zijn uitgewerkte idee inleveren bij het Academiehuis tijdens de 1e week van 2024. De inzendingen worden geëxposeerd in Academiehuis Grote Kerk en beoordeeld door een deskundige jury. De beoordelingscriteria en manier van indienen vind je hier

Mag ik als professional ook ideeën indienen?
Ja, graag. Echt iedereen mag ideeën indienen. 

Mag ik meerdere ideeën indienen?
Ja, graag zelfs. 

Hoe verloopt het selectieproces?
Uit alle inzendingen selecteert de vakjury vervolgens 10 inzendingen. De makers worden uitgenodigd om deze ideeën te pitchen tijdens een publieksavond. Hieruit kiest de jury drie winnaars. Ook het publiek kan een inzending selecteren voor als publieksfavoriet. De vier winnende ideeën vormen de basis voor de uitwerking door professionals in de vervolgfase. 

Wanneer worden de ideeën beoordeeld?
In januari 2024 zal de jury de ideeën beoordelen. Hoe dat beoordelingstraject er precies uit gaat zien, wordt meegedeeld in de Toren Nieuwsbrief. Meld je aan voor onze Toren Nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.