Educatie

Orgelridders

Doelgroep
Groep 5, Groep 6*
Duur
3 lessen, 1 bezoek aan de kerk
Groepsgrootte
Tot 35 leerlingen
Thema
Geschiedenis; (orgel)muziek, techniek en kunst
Op aanvraag
€ 5,00 per leerling
Neem contact op

Orgels zijn unieke instrumenten, ze zijn muziekinstrument, techniek-wonder en kunstwerken in een. Academiehuis Grote Kerk Zwolle is het thuis van een van Europa’s meest unieke orgels, het Zwolse Schnitgerorgel is het grootste originele barokorgel van Europa. Het is ontworpen door de beroemde Duitse orgelbouwer Arp Schnitger en gebouwd door zijn twee zoons Franz Caspar en Johann Georg. Helaas weten steeds minder mensen orgels te vinden, gezien de onschatbare waarde van deze prachtige instrumenten is het dan ook belangrijk om de jongste generatie kennis te laten maken met orgels.

*Ook geschikt voor speciaal basisonderwijs

No items found.

De Grote Kerk biedt een bijzonder project aan waarbij leerlingen kennis maken met orgels. Tijdens het project leren de kinderen de 'Orgelridders' kennen en gaan zij samen met hen de wondere wereld van orgels ontdekken. Ze leren meerover de geschiedenis van orgels, de technische werking van deze instrumenten en kunstige manier waarop orgelkassen werden gemaakt. De ontdekkingstocht leidt uiteindelijk naar de Grote Kerk waar de kinderen een klein orgel zelf bouwen om vervolgens te bespelen. Onder begeleiding van professionele organisten leren de leerlingen het orgel van binnen en van buiten kennen recht onder een van de meest unieke orgels van ons land.

Het project is een lessenserie van drie lessen, twee op school en een in de kerk. De Kerk levert de benodigdheden zoals een werkboekje, podcasts en een website waar kinderen alles leren over orgels. Deze lessen komen samen in een bijzonder uitstapje naar de Grote Kerk waar een speciaal doe-orgel gebouwd wordt onder toeziend oog van een expert.

 Het project dekt meerdere thema’s zoals geschiedenis, muziek, techniek en kunst.