Concert
Classique
Muziek

Orgelconcert met Noors koor

Datum
Vrijdag 30 mei 2025
Locatie
Academiehuis Grote Kerk
Uitgevoerd door
Goos ten Napel

Tijdens dit orgelconcert wordt het Schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld onder leiding van Goos ten Napel met Noors koor. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.

Het programma zal bestaan uit muziek van enkele centrale Noorse componisten als Edvard Grieg, Egil Hovland, Knut Nystedt en Ola Gjeilo.

Martin van Heerde speelt twee orgelsolo's en begeleidt het koor bij twee werken.

Tijdens dit orgelconcert wordt het Schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk bespeeld onder leiding van Goos ten Napel met Noors koor. Na het concert is er de mogelijkheid te doneren voor de restauratie van het wereldberoemde Zwolse Schnitgerorgel.

Het programma zal bestaan uit muziek van enkele centrale Noorse componisten als Edvard Grieg, Egil Hovland, Knut Nystedt en Ola Gjeilo.

Martin van Heerde speelt twee orgelsolo's en begeleidt het koor bij twee werken.

In samenwerking met:
Aucun élément n'a été trouvé.
Une flèche
une fléchette

Over het koor

Vår Frelsers Kirkes Kantori is een koor, verbonden aan Vår Frelsers kirke (Onze Verlosserskerk) i Haugesund, een stad met plm 35.000 inwoners aan de Noorse westkust.

Het koor staat sinds 2010 onder leiding van Goos ten Napel die als kerkmusicus werkzaam is aan genoemde kerk.

Het koor legt zich toe op het uitvoeren van Noorse kerkmuziek, en de grote werken uit het kerkmuziekrepertoire. Vooral de werken van Johann Sebastian Bach (Matthäus-, Johannespassion, Weihnachtsoratorium en de Hohe Messe) vormen een groot deel van het concertrepertoire. Maar ook de Requiems van Fauré, Durufle, Jenkins en Brahms stonden de afgelopen jaren op het programma.

Wekelijks verlenen 6-7 leden van het koor hun medewerking aan de kerkdiensten in Vår Frelsers kirke.

Tijdens eerdere reizen concerteerde het koor in Haarlem (Bavo), Amsterdam (Oude kerk), Enkhuizen, Zwolle en Hattem, als ook in de kathedraal van Alcala de Henares (Spanje).

Over Goos ten Napel

Goos ten Napel, geboren en getogen in Emmeloord, studeerde Orgel, Kerkmuziek, koor-, en orkestdirectie aan het conservatorium te Zwolle. Verder ontving hij zijn opleiding tot beiaardier aan de kerkmuziekschool van Løgumkloster in Denemarken. In 1994 verhuisde hij met zijn gezin naar Noorwegen en is daar sindsdien als voornamelijk kerkmusicus werkzaam. Naast zijn werk als kantor van Vår Frelsers kirke, schrijft hij veel muziek, is dirigent van meerdere koren en een orkest.

Voor meer informatie over dit concert, kijk je op www.schnitgerorgelzwolle.nl.

Schnitgerorgel in Zwolle

In Academiehuis Grote Kerk Zwolle staat één van de grootste, goed bewaarde orgels uit de 18e eeuw, gebouwd door de wereldberoemde orgelbouwersfamilie Schnitger. Wat Stradivarius is voor de viool, is Schnitger voor het orgel. Wij zijn enorm trots dat het grootste instrument van deze fameuze orgelbouwer aller tijden – zijn Opus Magnum – de ziel van deze kerk vormt.

Het orgel is volledig leegehaald ter voorbereiding op de grootste restauratie in de geschiedenis van dit beroemde instrument. Alle ruim 4.400 pijpen zijn zorgvuldig verwijderd om te reinigen en gerestaureerd om de oorspronkelijke klank en toonhoogte te herstellen. In 2022 is de windlade gerestaureerd, het hart van het orgel en zijn alle 350 frontpijpen geboetseerd. Het eerste deel van de kerk en stad, waar je niet op uitgekeken raakt!

Planning

In 2024 is er hard gewerkt aan de restauratie van de claviatuur. Daarbij zijn de originele toetsen uit 1721, die gelukkig altijd bij het orgel bewaard zijn gebleven, hergebruikt. Op 22 maart 2025 is het rugwerk feestelijk in gebruik genomen en zal zo mogelijk ook bespeeld worden tijdens de marktconcerten. Voor 2025 staat de restauratie van het binnenwerk van de hoofdkas op de agenda. De afronding van de volledige restauratie is voorzien voor begin 2026. Vanaf dat moment kan het orgel met behulp van een windmotor als met ‘getreden wind’ bespeeld worden.

Kosten

De volledige restauratie kost €2,1 miljoen. Gelukkig zijn er flinke toezeggingen gedaan door zowel de Provincie Overijssel als de Rijksoverheid. Daarnaast zijn verschillende vermogensfondsen benaderd voor een bijdrage. Maar daarmee redden we het niet en er is nog een gat van ongeveer €400.000. Dat proberen we te dichten door bijdragen van bedrijven en particulieren. Daar hebben we uw hulp ook hard bij nodig!

Doneren

Geven kan contant, maar er is in de kerk ook een mogelijkheid om contactloos te doneren. Of gebruik deze link: https://donorbox.org/bijdrage-schnitgerorgel.

Via de website www.schnitgerorgelzwolle.nl kunnen er ook orgelpijpen geadopteerd worden.