Kerkmuziek2017-07-28T17:14:51+00:00

Kom je zingen?

De Michaëlscantorij onder leiding van Toon Hagen bestaat al bijna vijftien jaar. Elke vrijdagavond repeteren ongeveer 30 jonge, enthousiaste leden in de Grote Kerk tussen 20.00 uur en 22.00 uur. Iedereen is welkom! Soms zijn er mensen die zeggen: ‘Maar ik weet niet of het niveau niet te hoog is voor mij’ of ‘Ik vind de muziek altijd zo mooi, dan moet je vast heel goed zijn om mee te mogen zingen.’ Maar de cantorij wil er zijn voor iedereen, als je maar jong van geest bent en wel wat muzikaliteit met je meedraagt. Het idee bij de oprichting was: ‘De cantorij is er voor jonge mensen’ maar de meeste leden die in 2003 begonnen, zingen nog steeds mee.

Michaëlscantorij

Er wordt van je verwacht dat je af en toe thuis oefent. De cantorij zingt zowel oude als eigentijdse kerkmuziek. Wil je meezingen? Kom een keer langs op vrijdagavond (ingang bij de fontein naast de Grote Kerk) of meld je aan via info@michaelscantorij.nl. Voor meer informatie kun je ook kijken op de facebookpagina van de Michaëlscantorij www.facebook.com/michaelscantorij

Michaëlscantatekoor

Het koor verleent vier keer per jaar medewerking aan de Michaëlscantatevieringen. Het koor repeteert twee zaterdagen op projectbasis. Er wordt van de cantateleden verwacht dat zij de muziek zelf instuderen. Wil je meezingen? Kom dan een stemtest doen.

Musica Michaelis

Musica Michaelis verleent sinds de oprichting medewerking aan de Bachcantates en de jaarlijkse gedachtenisviering. Musica Michaelis geeft een hedendaagse draai aan het bestaande concept van een klassiek orkest, door diverse samenwerkingsverbanden aan te gaan met verschillende kunstdisciplines waarbij bewust de aansluiting wordt gezocht met jongeren om ook deze doelgroep regelmatig in aanraking te brengen met klassieke muziek. (www.musicamichaelis.nl)

Toon Hagen

Toon Hagen is als cantor-organist verbonden aan de Grote Kerk (ook wel: St. Michaelskerk) te Zwolle. Zijn orgel opleiding begon bij Egbert Klein. Vervolgensstudeerde hij hoofdvak orgel bij Rienk Jiskoot en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het Arnhems concervatorium behaalde hij de aantekening improvisatie bij Bert Matter.
Naast het leiden van de Michaëlscantorij , geeft hij ook leiding aan het Michaëlscantatekoor dat meewerkt aan de cantatevieringen in dezelfde kerk. Hij componeerde o.a. motetten , liedbewerkingen voor koor , orgel en orkest en een aantal fantasiën voor orgel voor concertant gebruik. Afgelopen periode componeerde hij een aantal werken voor piano. De compositie “Going on” gaat komend najaar in première.
De door hem gecomponeerde gedachtenis cantate ”Koester de namen” verscheen dit jaar op CD.
Tevens is hij actief als docent en concertorganist.
Regelmatig programmeert hij naast het ”klassieke” orgelrepetoire ook werk van eigen hand en diverse Nederlandse componisten. Zo vertolkte naast het beroemde “Canto Ostinato” ook “Neither shadow nor prey” van Simeon ten Holt in een eerste versie voor orgel.