Schnitgerorgel2017-08-03T17:35:22+00:00

De longen van de kerk

Het Schnitgerorgel is een van de bekendste orgels in Nederland en heeft maar liefst vier klavieren. Het staat internationaal bekend vanwege zijn klank en de originele blaasbalgen. Het orgel wordt nog altijd veel gebruikt in vieringen en concerten door organisten uit binnen- en buitenland. Vaste organist is Toon Hagen.

Ontwerp

Na de instorting van de toren en het verdwijnen van het eerste orgel uit de Grote Kerk, bleef het een aantal jaren stil. Echt goede orgelbouwers waren moeilijk te vinden, en al het geld werd uitgegeven aan de herbouw van de kerk. Na een grote schenking door de toenmalige burgemeester kwam er voldoende geld beschikbaar om een orgel te plaatsen. Het 4-klaviers Schnitgerorgel werd ontworpen door de beroemde Noord-Duitse orgelbouwer Arp Schnitger. Zijn zonen Franz Caspar en Johann Georg Schnitger voerden het ontwerp uit nadat hun vader was overleden. Maar tijdens het bouwen werd het aantal stemmen twee keer uitgebreid. Het orgel was klaar om bespeeld te worden op 30 september 1721.

Restauratie

Natuurlijk heeft een oud instrument als het Schnitgerorgel veel onderhoud nodig. In 2013 zijn daarom ‘de longen van het orgel’ oftewel de blaasbalgen gerestaureerd. Het orgel heeft maar liefst twaalf blaasbalgen welke allemaal nog origineel Schnitger zijn, uniek! Recent is er door de heer C. van der Poel verder onderzoek gedaan naar de restauratiegeschiedenis door de eeuwen. Momenteel wordt er met een groep deskundigen een plan van aanpak opgesteld voor de verdere restauratie. De Stichting Schnitgerorgel Zwolle hoopt deze klus voor de 300e verjaardag van het orgel klaar te hebben.

Voor meer informatie: www.stichtingschnitgerorgelzwolle.nl